Produkty dla kartofelichipy leżały (1)

Maszyna do produkcji chipsów warzywnych - LINIA TURNKEY

Maszyna do produkcji chipsów warzywnych - LINIA TURNKEY

Smażenie w próżni polega na odwadnianiu i smażeniu surowców w zamkniętym, próżniowym środowisku. Ten rodzaj smażenia pozwala zachować oryginalny kolor surowców oraz wywołać bardzo przyjemne doznania w ustach. Tradycyjne smażenie w wysokiej temperaturze odbywa się w zakresie od 160 do 185°C. Jeśli produkty skrobiowe są smażone lub gotowane w wysokiej temperaturze (zwykle powyżej 120°C), takie jak chleb, słodkie ziemniaki, taro, ziemniaki itp., wytwarzana jest duża ilość „akrylamidu”, który jest substancją chemiczną, która w badaniach na zwierzętach wykazała szkodliwy wpływ na ludzi. Smażenie prowadzone w próżni pozwala na znaczne obniżenie temperatury smażenia do 90-110 °C. W stanie próżniowym obniża się temperatura wrzenia wody, a olej jest używany jako czynnik przenoszący ciepło, co pozwala na odparowanie zawartości wody w surowcu w celu osiągnięcia efektu smażenia i odwadniania oraz nadania potrawom chrupiącej tekstury.